Szamóca fajtaismeret
A fajták keletkezésében több szamócafaj játszott szerepet. A kontinensenként őshonos fajokból kezdetben gyűjtögetéssel, majd a növények lakóhelyek közelébe való telepítésével és kiemelkedő egyedeinek kiválasztásával, szaporításával keletkeztek az elsődleges szelektált fajták. A ma ismert nagy gyümölcsű szamóca az 1700-as évek első harmadában kezdett kialakulni, azelőtt Európában a Fragaria vesca L. (erdei szamóca, 2n=14) diploid faj indás, majd ősszel is termő változatai termesztették. A másik őshonos faj a Fr. Viridis Duch. (csattanó szamóca nem vett részt fajták kialakításában. Gyümölcse nehezen válik le a kocsányról, leszakításkor „csattan”. A harmadik őshonos szamócafajunk, a hexaploid Fr. Moschata Duch. (mósusz szamóca) zamatos és illatos gyümölcsei miatt került be a termesztésbe.
Amerikában három őshonos faj közül kettőnek van kiemelt jelentősége: a virginiai szamócának és a chilei szamócának, mindkettő oktoploid, váltivarú és kétlaki. Európába a virginiai szamócát a XVII., a chilei szamócát a XVIII. század elején hozták be. A chilei és virginiai szamócák spontán kereszteződéséből alakult ki a ma ismert nagy gyümölcsű szamócák őse, ezt az új fajt Calver 1854-ben Fragaria grandiflora név alatt írta le. Egyik szinonimája a Fragaria x ananassa Duch, ahol az „x” a fajhibrid eredetre utal. Ettől kezdev indult meg világszerte az erőteljes nemesítői munka.
Az egyes fajoknak az alábbi tulajdonságai lényegesek: A diploid Fr. vesca zamata, könnyű „csumázhatósága”, indátlan és indát képező, valamint egyszer és többször termő típusai. A Fr. vesca semperflorens tetraploid formájának és a nagy gyümölcsű fajtáknak a keresztezéséből állították elő a Spadeka és Florika, napjainkban termesztésbe vont „szamócagyep” művelésmódra javasolt fajtákat (Rudolf és Annaliese Bauer, 1979). Más diploid fajok nemesítési jelentősége csekély.
A tetraploid fajok nemesítési szempontból kevésbé jelentősek. A hexaploid mosúsz szamóca illata, zamata együttérése és növekedési erélye jelent előnyt.
Az oktoploid fajok közül a chilei szamóca gombás betegségekkel szembeni rezisztenciája a levéltetű, szamócavincellér és takácsatka elleni rezisztenciája, valamint szárazságtűrése és télállósága jelentős. A virginiai szamóca fitoftóra ellen rezisztens.
Újabban a fogyasztási szezon import nélküli széthúzása, illetve a családok gyümölcsellátása szempontjából előtérbe kerültek az úgynevezett napszakközömbös, azaz virágrügyeket rövid és hosszú napszakon egyaránt képező szamócafajták. Az első nagy gyümölcsű napszakközömbös fajta a Pan American , amely a rövid napszakos Birmarck fajta szomatikus mutánsa.
A nemzettség keresztezésnél számításba vehető Duchesnea indica dodekaploid növényei kertekben megtalálhatók, de gyümölcsei mérgezők. A heterózis nemesítésnél a polycross szerű nemesítés lehet eredményes (Fertődi 5, Kortes). A genetikai átformálás itt is előfordul, az A. rhisogenes „Ri” plazmidjával és A. tumefaciens „Ti” plazmidjával folytatnak kísérleteket. Különleges eset a nitrogénkötő baktériumok bevitele a növények szervezetébe.
A fajhibrid szamócák váltivarúak is lehetnek a vad fajokhoz hasonlóan. A termesztett fajták túlnyomó többsége hímnős. A szamóca rovarmegporzást igényel.
A friss fogyasztásra alkalmas fajtáknál a termésmennyiség mellett az érésidő, illetve a korai érés a legfontosabb. A termésbiztonság szempontjából a klímatűrés, a szárazságtűrés, a télállóság, valamint a talajlakó gombákkal szembeni rezisztencia a lényeges.
Az áruértéknél a gyümölcs nagysága, tetszetőssége, és szállíthatósága egyaránt lényeges. A szabályos alakú, élénk vagy sötétvörös csillogó gyümölcs nagyon tetszetős. Előnyös, ha az aszmagok sárgák, vagy sárgásbarnák, a gyümölcshúsban bemélyedten foglalnak helyet. Lényeges a könnyű szüretelhetőség. A gyümölcskocsány könnyen eltörhető, a gyümölcscsészével együtt könnyen szedhető legyen. A meleg eljárással feldolgozott gyümölcsöknél alapvető a gyümölcshús színe és a nagy szerves sav tartalom, ami a zamat egyik fő összetevője. Gyorsfagyasztásnál a technológiai tűrés igen lényeges. Felengedés után meg kell tartania az alakját, kevés lének szabad kiválnia a gyümölcsből. A gyümölcsök külső és belső színe ne fakuljon ki.
Kiemelt jelentőségű fajták
Cambridge Rival
Angliából származó, friss fogyasztásra alkalmas fajta. Bőtermő, termésbiztonsága jó, a termesztés körülményeivel közepesen igényes. Közepes érésidejű. A gyümölcse nagy, élénkvörös színű, fényes. Az aszmagok mélyen ülnek, a csészelevelek nehezen távolíthatóak el. Jól szállítható. A bokor közepes méretű, gömb alakú, laza szerkezetű. Nagy termésmennyiség eléréséhez öntözést igényel. Levélbetegségekkel szemben közepesen ellenálló. Gyümölcseit a szürkepenész kisebb mértékben károsítja, gyökértörzse verticilliumos fertőzésre fogékony, fitoftórával szemben ellenálló.
Elsanta
Holland fajta. Friss fogyasztásra alkalmas, hajtatásra is megfelelő. Környezeti és termesztési feltételekkel szemben kifejezetten igényes. Gyorsfagyasztásra nem alkalmas, a gyümölcse nagy, kúpalakú. Színük csillogó vörös, az aszmagok közepesen mélyednek be. A csészelevelei viszonylag nehezen távolíthatóak el. A bokor erős növekedésű, lapított gömb alakú, közepes indaképzési eréllyel. Termésbiztonsága csak jó tápanyag- és folyamatosan kielégítő vízellátás mellett megfelelő. A szürkepenésszel szemben közepesen, fitoftórával szemben nagyon érzékeny. Többéves termesztésre kevésbé megfelelő, az újratelepítésre igen érzékeny.
Fertődi 5
Magyar fajta. Nagy termőképességű és jó termésbiztonságú. Gyümölcse sötétvörös, kemény, jól szállítható, minden felhasználási célra alkalmas. Gyümölcsei igen nagyok, az aszmagok a felületen ülnek. Csészelevelei nehezen távolíthatóak el. Bokra félgömbalakú, közepesen tömött. Levél- és talajlakó gombás betegségekkel szemben toleráns. A különböző termőhelyekhez jól alkalmazkodik. Nagy termésmennyiséget csak öntözéssel várhatunk. Az érés előrehaladtával az átlagos gyümölcsnagyság csak kisebb mértékben mérséklődik, ebben hasonlít az Elsanta fajtához.
Honeoye
Amerikai fajta. Minden felhasználási célra alkalmas. Termőképessége és termésbiztonsága jó, korai érésű, ezért gyümölcsei könnyen értékesíthetőek. Sötétvörös színű, csillogó, szabályos, igen tetszetős. Az aszmagok sárgásbarnák, a gyümölcshúsba bemélyedve találhatók. Húsa kemény, savanykásan édes, aromás. A gyümölcskocsány vékony, könnyen elpattan, a csésze könnyen eltávolítható. A bokor erős növekedésű, közepesen tömött, lapított gömb. Gyümölcsei a szürkepenészre kismértékben fogékonyak.
További jelentős fajták:
Gorella
Korona
Kortes
Polka
SengaSengana
Tenira
Termesztésből kiszoruló fajták
Bogota
Pocahontas
Maxim
Elvira
Gea
Ígéretes fajták
Avanta
Termőhellyel szemben nem túl igényes, korai érésű, fényes, narancsvörös színű fajta. Közepes konzisztenciájú és zamatú.
Lambada
Erős növekedésű, termőképessége közepes. A gyümölcs jóízű és aromadús. Szürkepenészre a gyümölcs közepesen érzékeny. A bokor erős növekedésű, talajlakó gombákra fogékony, lisztharmattal szemben rezisztens.
Malling Pandora
Termőhellyel szemben igényes, idegen termékenyítésre szorul. Nehezen szüretelhető, csak friss fogyasztásra alkalmas. Gyümölcse nagy, de elaprózódásra hajlamos. Húsa jó konzisztenciájú, narancsvörös. Szürkepenészre közepesen fogékony. A bokor középerős növekedésű, talajlakó gombákra kismértéken érzékeny. Levélbetegségekre toleráns.
Marmolada
Igen bőtermő, betegségekkel szemben rezisztens. Elsősorban friss fogyasztásra alkalmas. Húsa világospiros, jó konzisztenciájú, közepesen aromás.
Egyéb különleges fajták
Németországból származik, 70 kromoszómás fajtahibrid. Kiváló, erdei szamócára hasonlító íze, és zamata van. Talajtakaró szőnyeget képez. 4-5 éves termesztési tartamú, biotermesztésre alkalmas. Gyümölcse kicsi, puha, friss fogyasztásra alkalmas.
Rügen
Németországból származik, házikertekben szegélynövényként termesztették. Gyümölcse apró, kívül vörös, belül sárgásfehér. Folyamatosan, a fagyokig terem. Magról, vagy tőosztással szaporítható. |